analize, da sau ba

Medicii ginecologi dau gravidelor sa faca un set de analize, dintre care o parte sunt subventionate de stat, iar restul „nu fac parte din protocolul obligatoriu”, deci se fac pe banii gravidei.
Unele gravide aleg sa isi faca toate analizele pe banii lor – la clinicile particulare, decat sa faca trei vizite la medicul de familie: una pentru trimitere, alta pentru recoltare si o a treia pentru a ridica analizele. La particulari, dai telefon, te programezi pentru recoltare, te prezinti, recoltezi, platesti si poti primi rezultatele si prin email sau alta forma de comunicare la distanta – deci o vizita, timp castigat, bani dati, dar poate ca in timpul acesta castigat poti sa faci mai multi bani decat platesti tot setul de analize. Poate.
Printre analizele care nu fac parte din protocol este cea pentru Rubeola; daca nu stii daca ai facut rubeola pana atunci, te duci si faci testul si vezi daca ai anticorpi sau nu. Asta la prima sarcina. Daca reiese ca ai anticorpi, la a 2-a sarcina nu mai este necesar testul. Dar ghici ce? nu verifica nimeni analizele vechi ci doar iti da o hartie sa te duci sa le faci din nou.
Alta analiza care nu este obligatorie este cea pt Toxoplasmoza. Ca si rubeola, toxoplasmoza in sarcina este foarte grava, dar lucrul bun este ca poate fi tratata. Este grava doar daca o iei atunci, cat esti gravida si nu daca o ai in tine de cand erai copil si dormeai in cotetul catelului bunicilor, cu capul pe blana moale, pufoasa si plina microbi a acestuia. Dar doctorul nu intelege ca tu ai catei si pisici de cand ai facut ochi si ca nu se poate sa mai iei toxoplasmoza si in sarcina, ca o ai deja, face parte din tine, te insoteste de 30 de ani buni pretutindeni. Deci mai dai 100 de lei pe aceasta analiza.
Si ce se intampla daca totusi nu le faci? Adica, e dreptul tau de cetateanca libera si gravida sa refuzi. Ei bine, el, doctorul, nu refuza sa te trateze, caci nu este profesional, dar te sicaneaza in toate felurile, pana cand nervii tai deja incercati de greturile matinale si durerile de cap cedeaza, si te duci frumusel si dai vreo 3-4 sute de lei pe aceste analize.
Alt test pe care te obliga sa il faci este triplu-testul sau alte teste din acestea care iti furnizeaza un biletel de loterie – o sa aiba sau nu copilul tau trisomia 13, 18 sau 21 (care este?!)? Fara raspuns, doar intrebare. Daca iese risc de vreo trisomie, ai optiunea sa faci amniocenteza si daca raspunsul este DA, TRISOMIE!!!! (doamne fereste), ai optiunea sa faci avort. Amniocenteza are risc de avort, scazut, dar are; poate ca faci amniocenteza, din care cauza avortezi si cand primesti rezultatul, afli ca bebelusul era bine merci. Nu-ti vine sa te duci putin dupa el? Si ce inseamna risc triplu test 1/286, in conditiile in care riscul standard este de 1/385? M-a linistit pe mine o asistenta: nu fi speriata draga, ca nu inseamna obligatoriu ca va fi copilul tau cel bolnav, poate fi copilul alcuiva. Acum esti linistit, poate ca totusi va muri capra vecinului! Apoi semnezi ca in cunostinta de cauza si pe proprie raspundere ai luat decizia sa nu faci amniocenteza.

Acum reversul medaliei. Te duci la doctor, iti da trimitere doar pentru analizele obligatorii, faci toxoplasmoza in sarcina, o depistezi prea tarziu, pierzi sarcina, dai doctorul in judecata si aruncam cu pietre in tot sistemul medical romanesc care oricum e la pamant. Pai sa va spun eu (care le stiu pe toate!). E greu sa depistezi o boala, e greu sa tratezi bolnavul needucat, murdar si incapatanat, e greu sa fie spitalele in faliment si sa incerci sa faci bici din cacat, e greu sa impaci birocratia cu treaba facuta eficient, e greu sa muncesti singur pentru ca restul considera ca nu sunt platiti destul sa puna putin suflet in ceea ce fac, e greu sa consulti bolnavi 10 ore si apoi sa mai stai 5 sa faci hartii, e greu sa tii doctorul in spital si sa ii dai salariu de nimic (da stiu, medicina e vocatie, dar totusi iti poate fi foame!) …

Si totusi, mai am cateva povestiri despre doctori care m-au dezamagit grozav.
Poate ca o sa revin. Am fost „acuzata” ca nu mai am nimic in cap, de aia nu mai scriu nimic. Dar, in afara de o durere ingrozitoare care de cateva zile nu vrea in ruptul capului sa imi paraseasca capul, mai am si povestirile astea ha ha ha!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *