obiceiuri culinare: fiecare sarbatoare cu friptura ei

Asteptand sa adoarma Sara si palavragind cu varu pe mess am realizat ca fiecare sarbatoare are friptura ei.
Am aflat acum ca de sarbatoarea lampioanelor (de care nu auzisem pana zilele astea!) se ia gatul la gasca drept pedeapsa ca l-a dat in gat pe Sfantu Martin.
Apoi este Craciunul, sarbatoare crestina, cand dintr-o traditie pagana se taie porcu si se mananca friptura de porc, carnatii de porc, caltabosii de porc, soriciul de porc, toba de porc, porc porc  …. de aici si vorba: esti ceea ce mananci. Bine, si cozonaci.
Urmeaza Pastele cand se sacrifica mielusei: mielul sa va fie de un an, parte barbateasca si fara meteahna…si sa manance in noaptea aceea carnea lui fripta la foc… si sa-l mancati cu graba, cu incaltamintea in picioare …brrr
Si pe undeva este Ziua Recunostintei americane care se mananca cu curcani.
In restul timpului, ne delectam cu puiul becisnic de la supermarket si ne mai salveaza carnita de vita.

ps: mai multe detalii despre traditii si superstitii la romani, puteti citi si pe www.crestinortodox.ro, de unde m-am inspirat si eu, caci chiar nu stiam cum e cu mielu si cu porcu. a fost instructiv, multumesc!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *