vine scoala

Am tot sperat ca pana cand voi avea eu copii … apoi ca pana cand vor ajunge copiii mei de scoala … sa se schimbe ceva in sistemul de invatamant romanesc de stat, unde cel mai probabil ca imi voi inrola progeniturile.
Mai am cateva luni si Sara va fi scolarita, sistemul de invatamant se schimba intr-adevar anual si niciodata in mai bine; poate nici in mai rau, dar progresele nu se vad defel!

Tocmai duduie media de cele mai grave probleme – fondul scolii. De cand ma stiu s-a adunat fondul scolii si cam de cand a aparut „democratia” a devenit o problema. Nu fondul scolii este problema, nu cadoul pe care il dai profesorului de Craciun. Ci scoala cu sali de clase jegoase, WC-urile in curte la tara, profesorii nepregatiti, salariile de cacat pe care le iau profesorii dedicati, spaga solicitata de profesori sau inaintata de catre unii dintre parinti si alte mizilicuri din acestea.
Mai nou am aflat din ziare ca uniforma poate provoca sterilitate pustilor. Cred ca de aia a scazut rata natalitatii in RO, caci noi, generatia asta de 40 de ani care ar fi fost sa procreeze in ultimii 10 ani, am purtat atatia ani uniforma. Bine, eu am reusit sa fac 2 copii caci in generala mi-am taiat sarafanul care fiind prea lung imi venea pana la genunchi si mi l-am facut pana la fund – astfel, m-am exclus din turma, deci nu se mai considera uniforma; si cu siguranta ca nu am reusit sa fac mai mult de 2 copii pentru ca nu am apucat sa-l port prea mult timp la aceste dimensiuni deoarece a constatat mama abaterea si mi-a aplicat o corectie si pe spinare si la sarafan si astfel m-am reintors la uniforma. In rest, numai de bine despre uniforma din punctul meu de vedere!

Sara va incepe la toamna scoala, clasa pregatitoare. Am citit cateva dintre intrebarile de la evaluarea psihosomatica pentru acceptarea in clasa pregatitoare a celor mai micuti si mi-am dat seama ca Sara are lipsuri, eu nu mi-am batut capul sa o invat si se pare ca nici la gradinita nu au studiat, de exemplu, cate si care sunt zilele saptamanii. De altfel, sincer, nici nu vad de ce ai sti zilele saptamanii la 5 ani si care este folosul ca le stii. Cu exceptia cazului in care copilul doreste sa le stie sau le invata pur si simplu din viata de zi cu zi, nu mi se pare un lucru de invatat la aceasta varsta. Cand vei ajunge la scoala si vei avea orar, intr-adevar, va fi folositor sa inveti in ce zi ai matematica si cand sport. Copilul putin peste 5 ani trebuie sa stie sa isi scrie numele cu litere de tipar – iarasi, daca nu este la scoala si nu manifesta un interes pentru scris, eu nu consider ca trebuie sa il invat. Totusi, am observat ca in general, pana la varsta de scoala, copiii interesati invata cel putin literele mari de tipar pentru ca si-au dorit fie sa scrie, fie sa citeasca.

Si copiii acestia, care isi doresc sa cunoasca, ce ma fac cu ei daca scoala la care suntem arondati e una dintre cele mai slabe din Bucuresti? Ce le ofer eu, o plafonare? In afara de cazul in care in loc sa aberez aici m-as duce sa castig niste bani (daca sunt in stare, eu nu am fost un copil curios si dornic sa afle si nici scoala nu mi-a placut!) sa imi pot trimite copilul la o scoala particulara eventual mai buna, ce alte solutii mai exista? Schimbarea domiciului si falsul in acte? Sau ar fi posibila vreodata in RO responsabilizarea dascalilor printr-un sistem bine pus la punct de recompensare a realizarilor si de sanctionare a neregulilor? Habar n-am, a sosit clipa confruntarii cu invatamantul romanesc si eu nu sunt deloc pregatita …

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *